Aurobindo Galaxy Tower, at Hyderabad, by CnT Architects

This is the entry for a design competition for an office tower of about 1.4 million square feet in a prominent location in Hyderabad. The site was very linear in shape, and given the proportion of the land, the challenge was how to create a form that was relevant as well as memorable.

CnT has always looked at the design of office buildings as creating a space for community, where inhabitants do not feel sealed within glass boxes, and have a connection to outdoors and something larger than their immediate workspace, whichever level they may be at. The solution was to create a terraced building, where the network of terraces offered three major benefits:

Relief to workspace at every level.
Cascading connections the established a weave of cafeterias and other amenities.
A striking skyline.

The design served to win this competition for CnT. The reason it remains unbuilt is that major changes to the design brief were made after the project was awarded, which made this specific design unfeasible.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar