LIVING WEAVE, at New Delhi, India, by S|BAU / Suprio Bhattacharjee Architecture Unit

LIVING WEAVE, at New Delhi, India, by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The population of people living in slums in India, today exceeds the entire population of Britain. Slum Clearance projects as variously seen in the past have had limited success with incongruous built environments imposed upon a people whose lifestyles are in marked conflict with the spaces they are (supposedly) ‘rehabilitated’ within. The key in the project then, on finding a solution that ‘integrates the culture and traditions of Indian society with improved living conditions for inhabitants of urban slums’, was an opportunity to develop a built environment that may have a closer connection with the lifestyles of the people it shelters.

The proposed scheme, spread over a 3 Hectare area in the heart of New Delhi, is conceived of an intricate weave of the ‘farm’ and the ‘dwelling’, drawing from the traditional Indian courtyard typology, enabling community living (and farming) through a modular, scalable model that offers residents the benefits of low purchase cost, flexibility to expand as per means, and the potential of skill development and employment through self-build.

LIVING WEAVE, at New Delhi, India, by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

Modular Relationship

The building block of the built community is a single cluster that is a combination of 4 housing units integrated with individual farms. Modules combine together to form a continuous tapestry of farmlands over the roofs of dwellings that may be worked on together by the community as farming is traditionally practiced in India and much of Asia. This ‘weave’ gently undulates over the length of the site, cascading down to form flatter expanses for play areas and market zones. The sense of porosity and fine grain of informal settlements is maintained, with courtyards that house the vertical circulation cores linking up at ground level, while the sense of a continuous landscape is retained at the roof level.

LIVING WEAVE, at New Delhi, India, by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

Implementation Strategy

An incremental building strategy ensures a low capital cost for residents acquiring a dwelling unit within Living Weave. A combination of ‘Infrastructure’ and ‘Infill’, where ‘Infrastructure’ is the shell comprising the structural system and service core, and ‘Infill’ is a palette of locally available low-tech building materials that becomes the enclosing skin, enables lower cost of acquisition and enables dwellings to evolve over time as family needs increase and economic standards rise.

LIVING WEAVE New Delhi, India at  S|BAU / Suprio Bhattacharjee

Self-build

The ‘Infill’ is made up of a ‘Kit-of-Parts’ that is fabricated in the craft workshops as part of the built community and assembled by the residents themselves. This ensures skill training and employment generation in the act of building itself that stays as valuable knowledge within the community. The self-build strategy with a set of definite modular elements enables customization of the dwellings so that residents may choose materials of their choice as per their needs and preferences, as well as contextual and micro-climatic conditions each dwelling encounters. The kit-of-parts consists of [a] Brick wall (rat trap bond) [b] Bamboo reinforced concrete panels [c] Bamboo screens [d] Recycled perforated metal screens.

Incremental growth

The building system comprises a fixed core with flexible internal configurations. This allows residents the option of expansion as the requirements of a family increases. With time they can be transformed and customized, by residents themselves in an incremental manner – dwelling floor area may be increased from the provided 30.25 sq.m. to over 50 sq.m. over time.

LIVING WEAVE, at New Delhi, India, by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

Project Facts –

Awards:  Environmental Quality Mention

Year: 2012

Design Team: Dhara Mehta, Jude D’Souza, Suprio Bhattacharjee, Sonali Praharaj

Location: New Delhi, India

Project Type: Open Competition

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar