ODE TO DUTY, National War Memorial, by WeBe Design Lab

3rd winning entry of international competition conducted by the Ministry of Defence, India

ODE TO DUTY, National War Memorial, by WeBe Design Lab

Traditional Indian planning and elements of Mughal architecture surround the site; the proposed memorial is designed with the same core principles to respect the context, yet differentiates itself in the visual character.

The existing two-hexagon site faces a challenge in terms of circulation so as to maintain the integrity of the existing pathways; the design creates a ceremonial path connecting the proposed museum and the subway station.

The circulation layout of the memorial respects the existing and proposed pedestrian movement of both the gardens and the proposed museum.

ODE TO DUTY, National War Memorial, by WeBe Design Lab

The memorial acts as a connector between the subway and the proposed museum.

Symmetry is beauty in itself.
The key component of the design are the visual identity and the visual connection to the India Gate creates a  new memory with a old reference. Multiple terraces act as places where the  powerful image can be viewed.

The central core could be accessed by  two sets of Grand staircases which ascend  towards the central monument – the pinnacle of glory. While a ramp in the form of a tunnel connects the central core from the war museum. The simplicity of the design can be seen in the materials usage. Three major materials are used in the design of the memorial – Wrought Iron, sandstone and black granite but the bountiful of natural elements like trees and water create a unique experience for the visitor.

ODE TO DUTY, National War Memorial, by WeBe Design Lab

The central core is an intricately designed element of the memorial. The base pedestal is made of black granite and the pinnacle of glory rises from the strong base. The pillar is an installation consisting of numerous bullets depicting a moment frozen from the 21 gun salute for the Martyrs.This central core is surrounded by a flooring pattern inspired by the chakra.

The pillar is inspired in the form of  a bullet denoting the highest form of sacrifice for the country-at the battlefield.

The scale of the pinnacle of glory – the central pillar is designed in proportion to the India gate and the Chatri. The form is subtle in scale compared to the India gate and this creates a beautiful rhythm of movement.

The wrought iron feature represents the soldier in its strength and its simplicity, while being sandwiched between the two facets that are emphasized. The viewer, while visiting the space, gets to see the representations of the sacrifices made by countless soldiers through the wrought iron screen.

Once inside the space, they also get to view the pride of the army, again through the screen, and with each of the wrought iron blocks representing a soldier, the viewer see the achievements showcased on the outer wall through the soldiers themselves.

  • Wrought iron symbolizes the spirit of a soldier- Pure, Tough and malleable
  • Simple in form; versatile in character.
  • The design captures the material’s strength and stability through its apertures and solidarity.

The memorial is placed on a raised black podium. walls arise from the base acting as an index for the wars showing the relevance of the martyrs in the respective war. Every martyrs name is engraved on a single wrought iron brick, so families can pay their tribute to them and the visitors can understand the scale and sacrifice of the martyrs.The pedestal also limits the access to the walls protecting the integrity of the martyrs.

The visitor, inside the core of the memorial, gets to feel the Pride that every soldier feels while reminiscing the achievements of the Army and the Pride with which he Sacrifices his life for his Country.

The wrought iron jalli, displays a myriad of chiaroscuro patterns through sunlight creating an illusion of the soldiers rhythmic movement in a battle formation.

A sacred entry is created for visitors to access the memorial from the museum through a tunnel. The space is surreal with the sound of the water above and the visual connection to the memorial. With images of the battle etched along the tunnel, a unique experience is created before the visitor enters the museum.

The entrance pathways are flanked with avenue trees. The foliage of these trees start from above eye level and therefore has better visual connect with the surrounding.

Landscape forms an integral part of the design. A landform is created descending towards the water canal and tall trees with highgrass are planted along the edge to create a serene environment. The berm and trees helps in reducing the noise and creating a quiet environment for families of martyrs.

The avenue of trees establish the connection back to India Gate and create a human scale walking space providing shade for visitors.

Drawings

Project name: ODE TO DUTY
Status: unbuilt
Merit: 3rd winning entry of the international competition
Architect : Webe Design Lab, Chennai
Design Team : Karthikeyan, Sangeetha Patrick, Udayarajan, Malli saravanan, Gowri sankar, Elango, Jen george, Pravanth Kanna , Ranjith kumar, Ramya, Sudersan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar