Sharjah – Water Village, at Dubai, by Chaukor Studio

Introduction:

At the northern edge of the emirate of Dubai, lies the neighboring emirate and city of Sharjah – Water City. Historically one of the wealthiest towns in the region and an important trading centre due to its strategic location in the gulf.  While Dubai’s economy is mainly focused on free trade, finance, and tourism, Sharjah plays an important supporting role by providing home to most of the foreign workforce employed in Dubai. On one side stands Dubai’s glittering and spectacular search for postmodern magnificence, while on the other side Sharjah is focused on the preservation of a very strong tradition ill-suited in many ways to integration into a modern, globalized world.

Nevertheless, Sharjah aspires to develop its own identity and it is investing massively in public infrastructure. Sharjah’s lagoons are the most prominent man-made landscape feature of the city. With the objective of increasing the waterfront area, the project aims to bring “water to the desert”.At the center of one of the lakes there lies an artificial island, which is currently perhaps the most attractivepotential location for urban public development and  an icon for Sharjah.

The challenge:

The site, with its prime location shall be sculpted by such an architectural form and function  that it redefines the entire perception of the area, proving Sharjah with a new identity.

The project “ WATER VILLAGE”  is thus envisioned for this site, meant to be a new icon for the city of Sharjah. The “Water Village” is meant to embrace the public-use vocation of the artificial island without ignoring its potential as part of the planned or already built system of public spaces.The “Water Village” will have a total surface of 150,500 square meters, which is the surface area of the island.

The water village has the following Functions:

  • 20 Public Open Spaces, 500 square meters each one.

  • 100 Public Roofing Spaces, 100 square meters each one.

  • 1 Water Park, 5.000 square meters.

  • 1 Thematic Hotel with a maximum of 200 rooms (besides other facilities), 10.000 square meters.

  • 10 Playgrounds, 1.000 square meters each one.

  • 1 Covered Water Sports Facilities (MEN ONLY), 10.000 square meters.

  • 1 Women-Only Recreational/ Sports Center, 10.000 square meters.

  • Central Park and Gardens (walking trails, seawalls, boulevards) 85.500 square meters.

The concept:

Dubai has already well-established its identity in the world, and if Sharjah too aims to do so it shall do it uniquely. The built environment of Dubai is Heterogeneous as it is defined by the plethora of modern iconic buildings, individually competing for recognition with their unfamiliar forms and scales.

Sharjah’s water village on the contrary shall form a homogenous canvas with its context by being rooted in traditional patterns and yet being individually modern in its form.

MAKING IT – UP

Landscape:

Defined by curves, it forms the center of the water village and integrates with the built in smaller forms similar to the central one.

The Built :

Defined by the Rigid Geometry,  it is arranged around the central public space and provides the roofed open spaces for protection against Sharjah’s Harsh Climate.

The built and the Un-built engulf each other to form a comprehensive public open space providing a plethora of experiences. The detailed intricate egde of the built maximizes the view of the surrounding area. The outer most layer of the landscape integrates the built into the sea, and provides a series of public beaches for people.

The water village is developed using natural scales and fractals, therefore in spite of being starkly different in its form the experience of the building shall never seem alien and dominating, and people can related to the building just as they relate to the setting where the water village sits.

BREAKING IT – DOWN

The Water Village is layered with symbols and energies of elements such as Earth, Water, Air and Fire.

The spectrum of this experience stretches from the macro-scale of built and un-built environments to the micro-scale of the textural variety present in the proposed materials.

Earth and Water are the fundamental elements that can be experienced through the tactile sense.  The two are used in congruency to each other forming the blueprint of the master-plan.

Fire is always present as the embodied energy of materials used in the built structures and the hardscape areas.

The central space is un-built and open to air with the built-mass distributed along the circumference facing the Al-Khan lagoon. This inter-relationship creates temperature-moisture difference between the extreme ends of the buildings and causes stack effect and enables passive cooling.

Being a sacred element in the Islamic culture, moon also symbolizes the transitions of life. The proposed built-environment channelizes water from the Al Khan Lagoon to the core of the water village and empowers the lunar element.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar