SMVIT School of Architecture

The campus is built as a response to the larger campus, where students from various disciples are allowed to witness the process of architecture. The building is designed as a three dimensional corridor, making visual and physical connections between the endless expanses of buildings that inhabit the campus. It is designed as an experience for every student alike, to witness the process of architecture.  A large staircase at the entrance opens the architecture block to the whole campus to allow the public to permeate inside. This fosters a new engagement between the discipline, students and public. The staircase creates an elevated plinth that houses several activities, pushing functions up, and allowing studios and corridors to be viewed by the public from outside. As one traverses through the site, studios and semi gathering spaces open up as unexpected pause points and extensions to this corridor. Each studio is knit to a landscape that alters the ambience.  

The landscape creates a buffer between learning and public space, but open it out enough to be witnessed in the same manner an art is viewed in a gallery. Corridors operate as in between space, blurring the boundaries of function. There are many semi gathering spaces that find expression as extensions of the classrooms and studios, so a truly limitless experience is attempted, one that is the crucible of architectural education. A parasol roof protects the building in such a way that it retains the openness of the campus, by allowing light and air to move in from all sides. The sheer size and scale of the roof offers one the unique experience of learning outdoor, whilst enjoying the cocoon environment of a closed sheltered space. The building is designed around existing trees which contribute to the studios as landscapes courtyards that bleed into the studio. The marriage of landscape, built environment and the larger public form the skeleton for our design.

SMVIT School of Architecture

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar