TCS Campus at Gandhinagar, by Somaya & Kalappa Consultants Pvt. Ltd.

As a 21st Century campus for an institution of international repute, the TCS institute for imparting education bears the responsibility for each individual, participant, future aspirant as one who shall carry the image of the institution setting high standards. The design creates an image for a newcomer as well as sense of belonging. This association is to be extended through careful expression throughout the development. Especially being located in a city like Gandhinagar, a planned capital town, the infrastructure shall advocate the philosophy of this organization. The site planning principles include a strong axis through the dense vegetation providing a foreground and a visual connection for the campus. The complex is composed of administration, training, hostel, cafeteria, and recreation blocks in close proximity to one another to facilitate walking throughout the campus. A sustainable water body lies at the centre of the hostel block, and provides a backdrop to the amphitheatre for community events.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar