Way Side Amenties, at Delhi, by Kalayojan Architects

This work was conceptualized as an International public standard amenities project for a new national highway (eastern peripheral expressway) around New Delhi India. Many independent functions such as hotel, food courts, hospitals, petrol pump with electric charging facility, dhabas, local handicraft market, car and truck parking facility, public parks and large fountains were all seamlessly incorporated in planning of this 10 hectare land.

One of the distinguishing features of this work is the roof, with its sinuously curved profile and beautiful cut outs binding the otherwise disparate functions together.

The movement of incoming and outgoing traffic was planned in a way to avoid any intersection between them.

This project is envisioned to become the benchmark for all the upcoming way side amenities projects not only in India but Internationally

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar