Artist Studio, at Fatepur Beri, by Urbanscape Architects

Artist Studio, at Fatepur Beri, by Urbanscape Architects

“Good design is Obvious; Great Design is Transparent.”- Joe Sparano

The brief of the Sculptor, our client was to make a Studio and workshop area where he could work and create.

The sculptor, our client was looking forward to a space where he could create and develop his artwork, where his thoughts could be unhindered and he could be at his expressive best.

The Principal Architect, Dinesh Panwar beautifully formulated the brief into thoughts forming spaces. He believes the design should be for the client more than an ornamented medallion for the architect, he designed the building such that the built mass is not over powering keeping the foot print low, also keeping the building form subtle such that the sculpture stands out in front of the building and there is no clash of interests.

Furthermore, the aim was to keep the overall built mass minimal, initially only a column free workshop area Spanning across the basement was developed with light punctures and sky lights protruding on ground giving maximum space to be used as exhibition space and showcasing various stature of Sculptures.

As the design evolved the client wanted addition of a Work pool and studio area which gave rise to the addition of mass on the ground floor and eventually a small residential unit which came as up as a floating mass on the First floor.

The idea was to highlight the sculpture and the art and not the building, so the architect stuck to a lower foot print to enable the sculptor to showcase his work.

The architect’s ideology of making architecture just a background and glorifying the artist’s work speaks about how the architect does not look at marking a mark by the built but by how the user perceives it, how it’s being built for the user, to be used by the user ‘the artist’.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar