Extension to “The Zen Ladakh Resort” at Leh, by ADC: Aashray Design Consultants

Existing Site Photo

Project Facts

Project Name: Extension to “The Zen Ladakh Resort”

Project Location: Leh, Ladakh

Project Built up Area: 15,000 sq. ft.

Year: 2019 (Unbuilt)

Client: The Zen Ladakh

Design Consultancy Firm:  Aashray Design Consultants (ADC)

Principal Architects: Ar. L. A. Murthy & Ar. Amit Murao

Design Team: Amit Roy, Ravi Rauniyar, Vinay Kumar& Kasim Khan

Firm’s Website: www.adcplindia.com

About The Zen Ladakh Resort

At an altitude 11,500 ft. mountains dominate the landscape around the Leh. It has a cold desert climate with long, cold winters from November to early March, with minimum temperature in the range of -25 °C. The city gets occasional snowfall during winter.

Overlooking the picturesque mountain range, this resort is located 3 km from Kushok Bakula Rimpochhe Airport. Guests can enjoy the breathtaking views of the Stok Kangri range from their hotel rooms or even while sipping on a hot cup of tea in the lush green hotel lawns. While relaxing and unwinding in their own private Jacuzzi, guests get mesmerized with the spectacular views of the Trans Himalayan mountain ranges. The resort is a perfect place to escape into serenity, peace and self-reflection without forgoing luxury and comfort.

Situated at approximately 11,500ft. above sea level, Hotel The Zen Ladakh has been mentioned in “Limca Book of World Records” as the highest-altitude star luxury hotel having premium rooms, suites, villas, cottages and presidential suite for accommodation and amenities like luxury spa, health club luxury baretc. It also has the highest hot water indoor swimming pool.

Project Brief

The unavailability of a large multipurpose hall along with spa, VIP lounge and other supportive activities, was the main reason for the client to initiate this project. Since this resort is considered amongst the best in Leh, client aspired for an architectural design which has never been attempted yet in Leh and can create a strong design statement. The site for this project was preoccupied by an old dilapidated structure which was blocking the mountain views from a newly constructed hotel building with VIP rooms. Therefore, it was decided during the formulation of project brief that the new facility shall be predominantly underground after dismantling the old structure, so that the views from newly constructed hotel rooms are not disturbed. Moreover, client intended to use roof of this facility as a landscaped area which may be used by the hotel guests. 

Design Approach

As per the design brief, majority of the construction was designed underground. It consists of a multipurpose hall (with a capacity of 350 to 400 people) for banquet, conference, exhibition and cultural event along with spa, VIP lounge and other support activities. We have provided adequate ‘open to sky’ areas for light and ventilation in the underground structure.

Conceptual Sheet

The main focus of the design was to create a structure that expresses individuality and represents continuity in both the entrance & VIP lounge blocks. Nature has always served as inspiration for architects and the peculiar design of this structure is inspired by the site’s surrounding landscape and design requirements. Inspired by contours of the context, we designed a fluidic roof form which connects the two blocks and attempts to manifest our client’s aspiration to create a ‘strong design statement’. The form promotes harmony between human habitation and the natural world by integrating the surrounding landscape and the built structure.

Conceptual View

For the skeleton of roof form, hexagon module was found suitable due to advantages like flexibility (in achieving fluidic form) and structural stability.  The roof form is designed in such a way that visitors can view towards mountains from the VIP lounge block and can view towards the Landscape court & newly built hotel building from the entrance block.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar