The design is based on the idea of Build, Live and Earn, thus promoting a sustainable lifestyle for a farmer.

PLANNING – The house is envisaged as two cuboids, one public, one private, separated by a small green court inbetween, while connected by a stair. The 3M high Living+Kitchen cuboid overlooks this court as the immediate view ensuring privacy when needed. The two shorter sides of the living can drop down to become two cantilevered decks, connecting the inside to the outside, also channelizing the breezes to flow through the house. The second cuboid, 5m high, houses a toilet on lower level, and a bedspace on the upper level.

STRATEGY APPLICATION – A kisaan could place this tiny abode anywhere on his farm, work here, rest here. He could also tow the house to a nearby town, to sell his yield directly to the end user, where the house transforms into his shop. He could also transfigure it into a homestay by inviting citydwellers to stay here, establishing a symbiotic relation, where the guests learn / live a countryside farm life while the farmer earns by hosting them.

CONSTRUCT – The house is built as a composite of locally available wooden framework with easily replacable bamboo infill panels, resting on a sturdy MS I-frame. The floor and ceiling is made of light weight fibre reinforced cement panels(aerocon), walls internally finished in chipboard. The entire house is envisaged as a Dry Construct, to curb damage during mobility. Modular / foldable seating, beds, tables, chairs ensure space optimization / functional adaptability.

SUSTAINABLE MEASURES
• Optimized footprint, multi-functional / adaptive spaces
• Efficient Structural Grid spans with conventional construction techniques
• Cross ventilated spaces, with necessary overhangs
• Well insulated / cost effective borax treated bamboo infill panels
• Locally available / Light weight materials with lesser embodied-energy
• Hydrophonic vegetation grown in troughs as a Green Roof
• Additional layer of thermal insulation through Green Roof
• Detachable Solar Panels installed on roof
• Green court with reed bed for waste water cleansing
• House rested on 4 pedestals, without diturbing the natural ground

Bookmark(0)

No account yet? Register

Published by unTAG Architecture & Interiors

unTAG is a unison of two contrasting architects, Gauri Satam and Tejesh Patil, who have come together to craft a Mumbai based interdisciplinary design studio since 2015. Both graduates from JJ, they have independently worked with reputed firms in India, assimilating their creative learnings, before starting on their own. ​ The studio strongly adheres to climatic sensibility, contextual rooting, spatial functionality, material sensitivity and economic viability as their core values. ​ Through our experimental practice, we wish to lend our service to every strata of society, till the very grass-root level. We have been constantly questioning the current trend of most affluent architects catering mainly to the rich, creating a picturereque image of their practice, while prioritizing aesthetics over rationale. Being a young zealous practice, we consider each project SPECIAL, calling for a SPECIFIC design solution, SENSITIVE to its context, irrespective of its scale or budget. We do not want to associate our practice with a particular design language, rather we want our design to be dictated by the brief, budget, climate and context, hence the name unTAG. ​ We truly believe that accurate transformation of an idea on paper into an actual built form, with appropriate material palette conducive to the native climate is the key to a good architectural practice. For us, its not just how the built form looks when newly completed, rather its how it is experienced and inhabited by the users, and how gracefully it ages. ​

Leave a comment