Fin House, at Dharoli, Bharuch, Gujarat, by Dipen Gada and Associates

Fin House, at  Dharoli, Bharuch, Gujarat, by Dipen Gada and Associates

As a designer we were very excited as the site was beautiful unfolded on the banks of a small river Reva near Bharuch district in Gujarat, surrounded by farms on all sides, secluded from the city and chaos.

There were no contours to play with but we decided to create a few in the due course of planning the house that would overlook the cliff and have a generous view of the surroundings and the river at large.

The biggest challenge was to capture the optimum view that the site offered from either sides of the house and hence was the decision of having an east-west facing house, which was contrary to the design principles but twisted tactfully here.

The requirement was bifurcated in two parts, one that served a public and meeting space and the other as a private abode, each connected to one another without any having to compromise its privacy.

The layout was a simple linear block divided on three planes. The semi-basement housed the entertainment zone, the ground floor consisted of all services, bedrooms and needful amenities and the top floor had a master bedroom with a sprawling terrace garden.

The overall concept was to have fins that became a skin guarding the facade such that they form a verandah along the periphery. The fins were designed to guard the facade against heat without having to compromise on daylight at the same time maintaining necessary privacy without obstructing the view. The house was designed keeping in mind the passive cooling measures with terrace garden and fins being the key of concept. The front of the house is the highlight that overlooks the cliff accentuating the view.

Sketches

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar