Hill Crest, at Vasai, by Studio Osmosis

Hill Crest, at Vasai, by Studio Osmosis

Nestled in the beautiful hills of suburban Mumbai , Hill Crest is a n environment oriented, modern residential township set in the lap of nature. Complete with state of the art amenities that are elegantly entwined with the elements of nature Each exotic villa and bungalow is designed and sited to ensure that it gives the most breathtaking view of the blissfully tranquil surroundings that envelop Hill Crest. It is believed that any home is not complete without our loved ones and therefo re home s at Hill Crest comes along with a multitude of thoughtfully designed spaces and facilities that have taken into account the comfort and safety of every one.

With the total site area of 10 acres, this residential township, Hill C rest ha s been planned keeping in mind the connection with the nature that is provided to the users. Individual 2 BHK, 3 BHK and 4 BHK villas have been planned in a manner to provide open terraces and views from each unit.

The master planning follows the concept of radial planning in which the club house is placed in the center and all the villas are planned around it. This concept of radial planning is used keeping in mind to minimize the circulation between the club house and the individual villas and is also well connected to the main circulation. Also with this concept the number of villas is maximized using the site area to its full potential.

All the plots have been planned to provide parking area and a garden for each villa. Also the orientation of the villas is done as per the sun path diagram to make it an energy efficient space. The 2 BHK unit is furnished with a living room, dining area, kitchen, a store room, the bedrooms and an open terrace. The 3 BHK unit has the same amenities with a room added and each room also ha s an individual balcony attached. Additionally, the 4 BHK unit has a courtyard, an open portico that can be made into an open seating area and an entertainment lounge. Here each room is equipped wit h an individual balcony and the master bedroom ha s its own terrace.

The club is well planned with all the amenities needed, namely, a swimming pool, a gym, changing rooms, sauna, outdoor sitting area, library, yoga center , kitchen , offices, and a games ro om. An amphitheatre , a party lawn and a jogging track have also been added near the club house.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar