This is an experimental project of reinterpreting courtyard housing typology. We aimed to break the conventional sloping roof courtyard housing typology with some unique architectural characters without changing the overall planning. The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. The rooms are conceived as a continuous sequence of event spaces. Each room is equipped for the varying performances of daily living, framed by the outside, suggesting an architecture of simplicity and harmony between the built and the vegetal.

Project Facts –

Site area_ 45 cent

Built area _ 3300 sqft

Client_ Mr. Sudheesh

Location_ Palakkad, Kerala

Design team_Akhil Gopi, Akhil Das

Bookmark(0)

No account yet? Register

Leave a comment