iHUB: INNOVATION HUB AT INDIAN INSTITUTE OF SCIENCE, BENGALURU, by CnT Architects

iHUB: INNOVATION HUB AT INDIAN INSTITUTE OF SCIENCE, BENGALURU, by Collaborative Architecture

The Indian Institute of Science floated an invited design competition for the upcoming iHUB building in the campus which will provide office spaces to cater to collaborative research with industry, MSMEs and to incubate start-ups. The site sits within the IISc campus with around 1.8 acre land full of lush green trees all over and the main IISc junction on the west corner.

The site is full of existing trees, and the design derives from the architectural shape of the complex is derived from the configuration of trees.  Clear spaces between trees led to a division of activities into three buildings linked by gardens and crossed by connecting bridges.  The western building, near the public junction, contains public functions such as the auditorium and main reception, and encircles an open space at the entrance called “The Courtyard of Ceremonies”.  There are two gardens between the three components of the complex.  The first sits between the auditorium and the cafeteria and will be developed as “The Garden of Gathering”.  The second sits between the two work complexes that contain offices and laboratories and is seen as a quiet reflective space called “The Garden of Introspection”.  These two gardens connecting to a dense grove of existing trees which was called “The Forest of Possibilities”, and this space forms the pedestrian interface with the adjacent portions of the IISc campus.

The building forms derive from the details of the tree configuration: with both plan and section shaped to accommodate the spread of trees.This leads an aesthetic of swirling white forms that symbolize the spirit of innovation.

A linear pedestrian path connects all three components of the complex.  This has been called “The Serendipity Trail”, as creative innovation springs from unplanned spontaneous encounters just as much as it does from focused work.  Atriums along the Serendipity Trail connect the different levels of the low-rise complex, and a set of informal discussion spaces form an intervening layer between the trail and the formal work spaces.  An Innovation Lounge is strategically located above the main reception on the second floor, where it commands a view of the origins of the IISc campus as well as views of the city, symbolizing that innovation occurs where science and society meet.

Year of design:  2018

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar