National Institute of Fashion Technology at Navi Mumbai, Maharastra by Somaya & Kalappa Consultants Pvt. Ltd.

Fashion and architecture come together to give the National Institute of Fashion Technology building an identity of its own through a proposed perforated metal screen which drapes the building and reduces the energy load on the building. It is closely tied to the underlying body, although it is also an independent entity in its own right. It acts as an embellishment and protection to the building beneath.

The campus was inspired by contemporary vocabulary with extensive landscaping elements that would stimulate the creative minds studying here. Natural light and ventilation added to the spatial experience especially within the studios and classrooms which was an integral part of the design philosophy. The Atrium space with the stairs moving along its edge act as a hub of student activity and multi-level interaction. Display and exhibition halls were planned to bring in design discussions while creating an opportunity to simulate real fashion galleries. Landscaped courtyards and gardens create casual hangouts for the young users. Gathering areas like amphitheatres have been planned for students’ performances and festivals. Each elevation of the academic block has been designed to have an interesting scale and proportion while one of the elevations is an extension of its roof which is a green terrain accessible to students

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar