Retreat of Hanging Garden at Pohegaon in Ahmednagar, by Atelier Shantanu Autade

Project Description

The site is located at Pohegaon in Ahmednagar district of Maharashtra, India. Client approached us to design a shelter where one could have food and rest for a while.  Evolution of this design started with understanding and evaluating various contemporary ideas for dwellings with multiple activities in the region. As this shelter is rendered to derive a unique identity for the dwelling and it is to be associated with multiple activities like storing, packing and selling goods cultivated in farmland, cooking facilities and providing temporary shelter for laborers working in farms with a needful services. 

In the beginning survey was conducted to find house form of the region. This resulted us to understand evolution of house form from Dhaba (mud slab) house with verandah to Present day gated bungalows (exclusive artifacts) and low cost shelter typology built in concrete and tin roof.   After this survey of existing houses and their technology of construction, it resulted us to make use of thin concrete wall with metal pre-fab skeleton lined with the galvanized roof.

Talking about these shelters, currently they consist of a dwelling (to stay) with semi open space attached to it. But there is no connection between both spac­es. This resulted into disintegration in terms of activities in these houses.

The whole process of design started with the question

What should be the nature of design assembly, which will accommodate a temporal character and will occupy various numbers of people?

In search of a typological prototype the key elements of buildings like a base (platform), skeleton (metal frame work), roof (corrugated GI sheet) and skin (concrete envelope) are generic materials, which formed, in a way as a design tool and design regulatory principle. While executing the idea of dwelling for tomorrow, the envelope is separated from skin, which has created gap to form visual connection and physical connection with the surrounding. The security is taken care by the perforated gate, which allows an uninterrupted visual connection. A utility and cooking space is accommodated   in the center of the shelter, which separated living and resting area. Where living space function as a multiple space, dynamic in nature with the activities. It further extends to the court formed by the separation of concrete envelope. While in resting area court function as connector between resting space and washroom.

This place is influenced by old regional typology proposed on land parcel availed by demise of trees. Manifestation began with proposed block, which houses two spaces- living and resting which extends in court with concrete envelope around and a pantry in center.

Design evolved contains a narrow linear space, where verandah wraps around living block, which connects farm on both sides. This forms an identity of assembly of house form termed as, ‘living –verandah’.

ARCHITECTS: Assembly and Rural House Form/ Atelier Shantanu Autade

  – Location : Pohegaon, Maharashtra, India

  – Program (Use):Farmer’s Shelter

  – Site area:16,187㎡

  – Building area:35 ㎡

  – Building scope:1F

  – Completion:2018

  – Principal architect:Shantanu Autade

  – Project architect:  Shantanu Autade

  – Design team:  Rajeshwar Singh, Shivani Prasad, Maitreyi Joshi, Priyanka Kale

  – Construction: 2018

– Completion: 2018

  – Photographer: Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal

  – Website: www.shantanuautade.com

  – email id: [email protected]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar