School at Karla, Maharashtra, by Architect Sachin Agshikar

School at Karla, Maharashtra, by Architect Sachin Agshikar

A simple rectangular plot at Karla (Maharashtra) with mountains in the background and highway in the front, was reserved for a school. This project was to be built by a Trust mainly to cater to the local children.

Though there were no physical challenges on the site, one of the main issues was the noise created by the speeding traffic on the highway. It was therefore decided that the building should be more of an inward looking building with minimum openings on the exterior wall.

Since this building was catering to two age groups, the building plan was also split into two parts so that they have their own designated amenities. Another block was added in the front which was mainly for the common amenities like the administration, multipurpose hall and canteen. The idea was also to restrict outsiders within the first block itself and the following two blocks were mainly for the children.

These three blocks were separated by courtyards which also provided natural light for the class rooms. These blocks were connected by a 4 m wide corridor which was like a street with varying heights. Intermediate double height spaces were created so that one has visual connecting with the first floor while walking down this corridor.

The scale of the building was important considering that age of the children and the building was intentionally kept low rise.

The shape of the building from outside resembled the mountains seen at a distance.

The whole experience of walking in the corridor discovering different courtyards integrated within the plan, the natural light filtering in, the feeling of calmness and serenity were some of the main features of the design.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar