Seven Highrise

The project SEVEN is a lavish residential high-rise with commercial show rooms on ground and first floor areas. The site is located in a newly developing city area. As the site is having corner placement in its context with internal roads on three sides, the architect has planned the building in such way that it can get benefits of natural light and air from majority of its sides. The ground floor and first floor is composed of commercial space while the upper floors are where residential starts. “

The aim for designing residential flats was to define a combination of space that respond to varying levels of privacy – including four bedrooms, a lavish home theater, a semi-private family lounge and landscape areas.

These internal relationships come through in the arrangement of spaces; the south edge hold stairways, lifts, service areas and living area with landscape garden on each floor. Home theater, kitchen and dining area occupy the core area. All the bedrooms are provided in north edge of the building which allows decent northern sun light to enter in all bedrooms.

The 12th floor is having game zone and banquet hall and at the top level has terrace garden and swimming pool as common amenities.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

More of Unbuilt

SHIPPING SOON

Celebrating the buildings that weren’t, and ideas that continue to be

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar