Vishveshwaraya Technological University, at Bengaluru, by Kalayojan Architects

Vishveshwaraya Technological University, at Bengaluru, by Kalayojan Architects

Kalayojan Architects’ proposal for the Bengaluru Regional Centre of the Vishveshwaraya Technological University at their 200 acres site in Muddenahalli village, Chikkaballapura district on Bengaluru – Mysore highway embodies the university’s need for a new visual identity, providing high quality of physical spaces for learning and research and a layout fit for a healthy mix of work and relaxation. This campus design aims to create a world class educational environment as aspired by the academia at VTU.

Vishveshwaraya Technological University, at Bengaluru, by Kalayojan Architects

The Campus Masterplan reflects a clear response to the rugged, inclined site topography as well as the climate of Bengaluru. It is a coherent campus layout with the components placed along a unifying central spine which leads uphill. The component activities lie clustered around common spaces resultantly encouraging interactions between various user groups on the campus.

Drawings

The ‘Gopuram’ shaped rooflines from south Indian temple architecture, apart from reflecting a vernacular grammar, lend themselves suitably to climatic maximization by acting as vents for the hot air to escape as well as to scoop in cool winds. The placement and sizes of the individual building blocks ensures natural sun-shading. Rain water harvesting and waste water recycling systems ensure maximization of water resources. All these planning considerations add up to make for a comprehensive approach to green architecture.

This design proposal was worked out in collaboration with British architectural firm, FletcherPriest Architects. The plan for the Muddenahalli VTU campus is a holistic design involving a sensitive approach to local climate and topography, spatial arrangements added to ambience and visual imagery.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like:
Marissa Housing by Architecture Dialogue

Marissa Housing, at Dhahran City, Saudi Arabia, by Architecture Dialogue

The master planning of the Marissa Housing responds to the local climatic, social and sustainability needs to create a contextually appropriate architecture. The contemporary Islamic style architecture responds to the brief by providing an introverted planning that is designed around a central landscaped courtyard. The residential units are enclosing a shaded and landscaped courtyard that is optimally shaded and densely planted as an oasis amidst the city

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

HOUSE OF ARCHES, at Palakkad, Kerala, by Akhil Gopi

The courtyard is conceived as a spatial divider, like a family camp, to consolidate and share the conviviality and burdens of daily living without feeling overcrowded at night. The courtyard is excavated in plan to optimize views and passive solar gain, allowing light and air inside, while sinking the house into the landscape to maximize thermal insulation and intimacy from the urban context. – Akhil Gopi

Banganga Crematorium Redevelopment Competition by S|BAU / Suprio Bhattacharjee

The design for the Banganga Crematorium evolves as a series of diverging paths and routes traced out on a restored site topography and affected by pre-existing conditions – such as Samadhi structures that needed to be retained, a community temple that needed to be redesigned at the exact same location within the plot,

– Suprio Bhattacharjee

© ArchitectureLive! / ArchiSHOTS

Some glitch! try again, please!
Thank you, you have been successfully subscribed to receive updates.
Skip to toolbar